Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen en leggen we uit waarom wol zo’n mooi materiaal is.

 

Waarom is wol zo bijzonder?

 

Wol is isolerend

De stilstaande lucht tussen de wolvezels geleidt warmte heel slecht.

Wol is vochtregulerend

Wolvezels kunnen 40-50% van hun eigen gewicht aan vocht opnemen zonder zelf vochtig aan te voelen en geven vocht ook langzaam weer aan de lucht af.

Wol is brandvertragend

Wol brandt niet zelfstandig.

Wolvezel is sterk

Wol kan veel kracht hebben voordat het breekt en veert ook weer terug in de originele vorm. Wollen producten behouden hun vorm daardoor goed. 

 

Wol werkt luchtzuiverend

Wol bestaat uit het eiwit keratine dat schadelijke stoffen uit de lucht aan zich bindt. 

Wol is geluidsdempend

De elasticiteit van de vezel zorgt voor uitstekende akoestische demping. 

Wol is vuil afstotend

Het vet in de wol (lanoline) voorkomt dat vuil aan de vezel hecht en is daarom ook anti bacterieel en schimmelwerend. Dit maakt wol ook lastig om te wassen.

Wol is hernieuwbaar

Na het scheren produceert een schaap vanzelf weer een nieuwe vacht. Dat levert in Nederland zo’n 1,5 miljoen kg per jaar op.

 

Wol is duurzaam

Wol gaat lang mee: de levensduur van wol kan, mits goed onderhouden, wel 80 jaar zijn.

Wol is biologisch afbreekbaar

Onder de juiste omstandigheden breekt wol volledig af. De overgebleven stoffen vormen een uitstekende meststof voor planten.

 
 

 FAQ

 
  • In Nederland worden zo’n 525.000 schapen ingezet voor vlees- en zuivelproductie en begrazing. Deze leveren samen jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kilo wol. Nederlandse wol is sinds China de deuren heeft gesloten voor wol uit Europa een afvalproduct: hier in de regio hebben we de machines en de kennis niet meer om het te verwaarden. En dat is zonde, want wol is geschikt voor vele toepassingen. Terwijl grondstoffen steeds schaarser worden en de vraag naar duurzaam en hernieuwbaar isolatiemateriaal, zoals wol, steeds groter wordt.

  • Wol en haar zijn vezels die een mens of dier beschermen tegen kou of warmte, regen en scherpe dingen.

    Het verschil tussen wol en haar is dat een wolvezel fijner is en geen holle kern heeft. Wolvezels staan veel dichter op elkaar dan haarvezels, waardoor ze samen een goed isolerende en beschermende dierenvacht vormen waar doornige begroeiing niet doorheen prikt. 

    Wolvezels zijn ook elastischer door de vele kleine golfjes in de vezel. Dit heet crimp. Als laatste heeft een wolvezel schubben die open kunnen staan, terwijl de schubben in een haarvezel nauwelijks open staan en glad zijn. De combinatie van schubben en crimp zorgt er voor dat de vezels gemakkelijk in elkaar vasthaken waardoor het mogelijk wordt om de wol te verwerken tot garen of vilt.

  • De wol van Nederlandsche schapen is vaak dik en stug met een gemiddelde vezeldiameter groter dan 28 micrometer, waardoor het kriebelt als je het zou dragen. De vezel is zo stug omdat schapen in Nederland voornamelijk worden gehouden voor vlees- en zuivelproductie en begrazing, waarbij schapenhouders bij het fokken vooral hebben gelet op kwaliteiten die daar goed voor zijn. Zo is het fokken van schapen voor een zachte fijne vezel naar de achtergrond verdwenen.

    Overigens geldt dit lang niet voor alle Nederlandse wol! Een percentage is prachtige A-kwaliteit waar garens van gesponnen kunnen worden. Het Hollands Wol Collectief gaat er voor zorgen dat deze prachtige vachten worden ingezameld, zodat ze een hoogwaardige toepassing krijgen.

  • Schapen worden ingezet voor begrazing, vlees of melk. Hobbydierhouders houden schapen voor het plezier of om er mee te fokken. 

    In 2021 waren er volgens het CBS ongeveer 860.000 schapen in Nederland, waarvan 22.000 rammen en 337.000 lammeren tot 7 maanden oud. In werkelijkheid zijn er meer schapen in Nederland: het CBS telt alleen schapenhouders die staan ingeschreven in het Handelsregister. Daardoor worden schapen van veel hobbyisten, kinderboerderijen en natuurbeherende organisaties niet meegeteld. 

    Het aantal schapen in de schapenhouderij neemt al sinds 2006 af. Redenen voor afname zijn onder andere toename aan regels en administratie, hoge grond- en pachtprijzen en kleine oppervlakten per bedrijf. Dat de schapenwol nauwelijks iets opbrengt helpt natuurlijk niet.

Laatst bijgewerkt: februari 2022