Hollands Wol Collectief in de media.

  • Dit is de complete Duurzame 100 van 2024

    Dit is de complete ranglijst van de Duurzame 100. Er zijn ook ranglijsten per categorie: natuur, sport, landbouw & voeding, onderwijs & wetenschappen, klimaat & energie, religie & filosofie, kunst & design, hergebruik & afval, startups & sociaal ondernemen en gezondheid. Die uitslagen staan elders op deze website.

    51. Hollands wol collectief
    Het is zonde om schapenwol weg te gooien. Dit bedrijf maakt er halffabricaten van. Het is bruikbaar, bijvoorbeeld als vilt of vulling in meubels en kussens, in plaats van synthetisch materiaal.

    Redactie Trouw

  • DOEN-partners in de Duurzame Top 100

    Elk jaar stelt de Trouw Duurzame Top 100 de meest inspirerende initiatieven samen die zich inzetten voor een groenere en sociale samenleving. Dit jaar laat Trouw via de Duurzame 100 in tien verschillende categorieën zien wat er in de haarvaten van de samenleving gebeurt. Er staan weer veel mooie partners in de lijst die door Stichting DOEN, het VriendenLoterij Fonds of Postcode Loterij Buurtfonds gesteund worden.

    Artikel: Stichting DOEN

  • Trouw Duurzame 100

    De Trouw Duurzame 100 bestaat dit jaar voor de eerste keer uit tien categorieën. De komende weken zullen hier de uitslagen van alle categorieën te zien zijn.

    Top 10 Startups en sociaal ondernemen

    5. Hollands wol collectief
    Het is zonde om schapenwol weg te gooien. Dit bedrijf maakt er halffabrikaten van. Die zijn bruikbaar, bijvoorbeeld als vilt of vulling in meubels en kussens, in plaats van synthetisch materiaal.

    Redactie Trouw

  • Merendeel Nederlandse schapenwol verdwijnt op de brandstapel en dat moet anders.

    Het is biologisch, honderd procent natuurproduct, en toch verdwijnt jaarlijks zo'n anderhalf miljoen kilo Nederlandse schapenwol, op de brandstapel. Dat zegt het Hollands Wol Collectief. De organisatie pleit daarom voor nieuwe toepassingen zodat schapenhouders, zoals Daphne, hun wol weer op een nette manier kwijtraken.

    Foto: NH media

  • Marloes Arkesteijn staat in een weiland omringd door schapen

    Podcast Zuid-Holland circulair in 2050 - 29 februari 2023

    De zoektocht naar een circulaire economie gaat over grondstoffen. Marloes Arkesteijn is als transitiemanager bezig om de grondstofketens in Zuid-Holland in 2050 volledig circulair te krijgen. Hoe geef je pioniers ruimte in een door en door geglobaliseerde grondstoffenmarkt? Marloes gaat onder andere in gesprek met Janne de Hoop van het Hollands Wol Collectief.

    De podcast duurt 23 minuten.

  • Artikel in The Green Village - 14 februari 2024

    Mirthe Snoek, medeoprichter van Hollands Wol Collectief, studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Tijdens haar studie ontmoette ze medestudent Janne de Hoop met wie ze een visie op duurzaam ontwerpen deelde. Maar ze verloren elkaar uit het oog, tot ze elkaar na een jaar of vijf weer tegenkwamen. Beiden nog steeds vol passie om iets met duurzaam ontwerpen te doen. Samen startten ze het Hollands Wol Collectief waarmee ze wol een rol geven in de circulaire economie.

    Fotograaf: Robèrt Kroonen

  • Video Sustainable Innovators - 5 december 2023

    Jaarlijks wordt anderhalf miljoen kilo wol weggegooid. De missie van Janne de Hoop is om de wolindustrie weer terug naar Nederland te halen en Nederlandse wol nieuw leven in te blazen. Het HWC gaat weg van het stigma van wol als afvalproduct, en richting wol als het kloppende hart van duurzaamheid.
    “We geloven dat het tijd is voor actie om de samenleving voor te bereiden op de toekomst. Door de wolketen te herstellen, geven we een voorbeeld van circulaire economie, geworteld in een gezonde mix van idealisme en realisme.”

  • Artikel in NRC - 17 oktober 2023

    Ondanks de populariteit van wol belandt elk jaar een groot deel van de pakweg 1,5 miljoen kilo Nederlandse schapenwol op de vuilnisbelt. Doodzonde, vinden Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief.

    Let op: de link staat achter een betaalmuur. Je kunt het lezen door gebruik te maken van de maandelijkse gratis artikelen die door NRC aan niet-abonnees worden aangeboden.

    Fotograaf: Olivier Middendorp

  • Mirthe en Janne zitten op een boomstam met tussen hen in rollen Designvilt van Nederlandse schapenwol. Foto Lana Mesic.

    Artikel in Fashion United - 25 juli 2023

    In de modewereld zijn er voortdurend ontwikkelingen op het gebied van materialen, waarbij ontwerpers op zoek zijn naar innovatieve en duurzame materialen. Hollands Wol Collectief is één van de drie voorbeelden die in dit artikel genoemd worden van innovatieve bedrijven die de potentie zagen van een duurzaam materiaal en daar nu al in de praktijk mee aan het werk zijn.

  • Uitsnede van het Volkskrantartikel over Wolhalla door Joline van den Oever

    Artikel in Volkskrant door Joline van den Oever 1 juni 2023

    Nederlandse schapenhouders blijven jaarlijks met zo’n 1,5 miljoen kilo scheerwol zitten. Een kleine voorhoede ontwerpers wil van dit woloverschot, dat afval is geworden, weer waardevol materiaal maken.
    Het is uiteraard niet de bedoeling om slaapverwekkend van start te gaan, maar we moeten toch even beginnen met schaapjes tellen: zo’n 850 duizend lopen er rond in Nederland, vertelt Janne de Hoop van het Hollands Wol Collectief.

  • Artikel in Volkskrant Magazine - 5 januari 2023

    Echt duurzaam is niets kopen. Maar heb je toch een bank nodig, dan komen deze vier meubelstukken in aanmerking

    De eerste aflevering van een nieuwe rubriek over het zoeken naar betere, zo duurzaam mogelijke spullen, gaat over het kiezen van een bank. Het liefst een die ook esthetisch de tand des tijds doorstaat.

    In dit artikel wordt de ‘radicaal duurzame’ bank Kairos genoemd met vulling van door het Hollands Wol Collectief geleverde wol.

  • Hollands Wol Collectief op de DDW

    Artikel in Krant van de Aarde - 7 december 2022

    Nederlandse wol is hot. Nadat het tienatallen jaren als afvalproduct werd beschouwd, is er nu een kentering te zien. In dit artikel in de Krant van de aarde, wordt Hollands Wol Collectief uitgelicht als één van de wolredders die de wolketen in Nederland weer opbouwen. Het vertellen van het verhaal van de Nieuwe Weg van Wol is een belangrijk onderdeel van het Hollands Wol Collectief: om aan een nieuwe economie te bouwen heb je partners nodig.

  • Startup in Residence Intergov Janne en Mirthe Hollands Wol Collectief

    Artikel Startup in Residence Intergov - 23 december 2022

    Binnen de SiR Intergov challenge van de Gemeente Den Haag en Prvincie Zuid-Holland wordt gevraagd om een biobased oplossing voor isolatie in de bouw- en renovatiesector om de CO2-uitstoot terug te dringen. Eén van de winnaars van deze challenge is Hollands Wol Collectief, dat met een oplossing kwam waarbij overtollige scheerwol wordt gebruikt als natuurlijk isolatiemateriaal. Manon Kühne van Hollands Wol Collectief neemt ons mee in het plan.

  • Artikel Hollands Wol Collectief op Change.Inc

    Artikel op Change Inc. - 22 november 2022

    Teun Schröder interviewde Janne voor een artikel op Change Inc. over de aanpak en ambities van het Hollands Wol Collectief, maar ook over het gedrag van de consument: “We garanderen dat we alle wol die we inkopen ook gebruiken. Dit heeft als gevolg dat er kleurverschil zit in de batches vilt die we maken. Of er kan soms nog een stukje stro inzitten. Iedere rol is daardoor anders. Wij hopen dat de consument ook went aan dat idee. Gelukkig krijgen we terug van interieurontwerpers dat ze dat juist hartstikke mooi vinden.”

  • Podcastaflevering A Smaller Life - 4 november 2022

    Saskia de Feijter interviewde Janne voor haar podcast A Smaller Life over haar ervaring bij het opstarten van het Hollands Wol Collectief samen met Mirthe: van belastingen tot werk-privébalans, een bedrijf starten met een vriendin, en dingen uitvinden terwijl je het doet. De podcast is te beluisteren op o.a. Spotify, Apple en Google podcasts.

  • Artikel op De Kleur van Geld - 28 oktober 2022

    Triodos is het met ons eens dat Biobased materialen beter, gezonder, comfortabeler en milieuvriendelijker zijn, en deelt op haar website 7 tips om je huis biobased te isoleren. Schapenwol wordt genoemd als duurzaam alternatief voor kit of purschuim om kieren te dochten en ons initiatief om wol als isolatiemateriaal te gaan gebruiken wordt ook genoemd.

  • Aankondiging Dinamo Fonds - 25 oktober 2022

    Het Dinamo Fonds steunt initiatieven om het hergebruik van wol van de zeldzame heideschapen in Nederland te stimuleren. In het kader hiervan draagt zij €25.000 euro bij voor onderzoek naar hergebruik van 3.000 kilo ‘waardeloze heidewol’. Met deze bijdrage wordt het komend half jaar onderzoek gedaan naar de wolkwaliteit van verschillende kuddes met zeldzame heideschapen rassen die ingezet worden voor natuurbegrazing.

  • Artikel in Trouw - 21 oktober 2022

    In dit mooie artikel over onze partner Christien Meindertsma, net als wij ambassadrice van Nederlandse Wol, noemt zij ook de ambitie van het Hollands Wol Collectief om de spin in het web te worden waar alles samenkomt t.a.v. de herwaardering van Nederlandse wol.

  • Artikel op Fashion United - 21 oktober 2022

    In haar artikel van 21 oktober over de Dutch Design Week voor modeliefhebbers, noemt Nora Veerman de installatie van het Hollands Wol Collectief geëxposeerd in de Yksi Expo tijdens de Dutch Design week als voorbeeld van een materiaal dat nu vaak geëxporteerd wordt maar net zo goed binnen de grenzen zou kunnen blijven.

  • Reportage in Trouw - 20 oktober 2022

    In deze reportage pleiten onze partners van Pleed voor een herwaardering van wol en vertellen over het wolanifest dat onlangs samen met andere schaapsherders, ontwerpers en spinnerijen, waaronder het Hollands Wol Collectief, is opgesteld. Ook noemen ze het HWC als medestander in het verwerken van mooie Hollandse schapenwol.

  • Column in het NRC - 7 september 2022

    In haar column in het NRC van 7 september verwondert biologieredacteur Gemma Venhuizen zich terecht over het woloverschot in Nederland, en noemt het HWC als één van de initiatieven tot wolpromotie. Zij roept de overheid ook op om het gebruik van schapenwol te subsidiëren, iets waar wij al positieve ervaringen mee hebben door onze Startup in Residence-trajecten met o.a. Provincie Zuid-Holland en de Gemeente den Haag.

  • Interview bij Hart van Nederland - 22 mei 2022

    Nederlandse schapenhouders hebben steeds meer moeite om van hun wol af te komen. Waar ze in de voorgaande jaren altijd wel een koper konden vinden voor de vacht van hun schapen, is dat dit jaar vrijwel onmogelijk. Wol dreigt zelf bij het afval te belanden.

    "Onze rol is om de wol in te kopen en goed te krijgen voor de industrie, bijvoorbeeld als vulling van meubels. We zijn nu bezig met 10.000 kilo."

  • Schapen scheren _ Gert Budding

    Artikel in de Gelderlander - 20 mei 2022

    Wol van schapen is niks meer waard: ‘Scheren kost meer dan het opbrengt’

    Schapenhouders maken zich zorgen. De buitenlandse interesse voor schapenwol neemt af, en in Nederland is al helemaal geen vraag. ,,Als dit zo doorgaat, moet ik mijn wol naar de verbrandingsoven brengen”, zegt schaapherder Serge van der Zweep uit Renkum.

    Het Hollands Wol Collectief sloeg eerder al alarm over de situatie. Nederlandse schapen produceren jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kilo wol, waarvan het merendeel niet wordt gebruikt.’

  • Interview op NPO Radio 5 - 16 april 2022

    ‘Nederlandse wol kan prima gebruikt worden’ ‘In Delfshaven zijn twee dames met een enorme missie Het Nederlands Wolcollectief begonnen. Ze willen zorgen dat er weer bedrijven en toepassingen komen voor Nederlandse wol.’’

    Onlangs zijn Janne en Mirthe geïnterviewd door Mieke Lamers voor het NP Radio 5 programma Zin in Weekend! gepresenteerd door Sander de Kramer. Mieke kwam langs op het kantoor van HWC en vroeg Janne en Mirthe naar hun missie.

  • Artikel in het Algemeen Dagblad - 5 februari 2022

    11 februari is het Warmetruiendag, de jaarlijkse actie voor het klimaat. Hoe minder wol er in een trui zit, hoe minder warm ze je houdt. Maar waarom zit er zo weinig wol uit eigen land in onze truien? ,,Het gros van de Nederlandse wol werd tot voor kort geëxporteerd naar China. En wat over was, bleef in de schuur liggen, omdat er nauwelijks vraag naar was’’, vertelt Janne de Hoop (30), mede-­initiator van het Hollands Wol Collectief. In dit collectief zitten ondernemers die de Hollandse schapenwol graag een nieuwe bestemming geven. Wij verzamelen de komende tijd al die restpartijen wol, om met verschillende ondernemers in Nederland toepassingen te vinden.”

  • Artikel op Fashion United - 2 februari 2022

    Het Hollands Wol Collectief is van start met het project ‘De Nieuwe Weg van Wol’, zo is te lezen op de website van de organisatie. In samenwerking met Walden Studio en Provincie Zuid-Holland onderzoekt het Hollands Wol Collectief hoe een circulaire wolketen in Zuid-Holland eruit ziet. Het Hollands Wol Collectief koopt wol van lokale schapenhouders en schaapscheerders tegen een eerlijke prijs in. Het collectief koopt pas wol in wanneer het zeker weet dat ze hier een afzetmarkt voor kunnen vinden.

  • Reportage op de Correspondent - 13 januari 2022

    Als het over duurzaamheid van kleding gaat, kijken we vaak naar de manier waarop die wordt geproduceerd. Maar net zo belangrijk: hoe we de kleren gebruiken. ‘In de bestaande studies wordt er standaard van uitgegaan dat je het schaap laat opgroeien om de wol te produceren. Maar je moet naar het hele systeem kijken. Ook het natuurbeheer erbij zien. Er zullen altijd schapen zijn. En zodoende altijd wol. We willen graag onderdeel zijn van de discussie. En nadenken over de vraag: hoe vertel je het eerlijke verhaal?’

  • Artikel in provinciemagazine Zuid-Holland in beeld - December 2021

    Wat te doen met schapenwol?

    Wist je dat 95% van alle schapenwol in Nederland wordt opgeslagen? Wol levert weinig op en daarmee is schapen scheren vooral een kostenpost. Janne de Hoop ontdekte dat schapenwol juist heel waardevol kan zijn, bijvoorbeeld voor woningisolatie. Zij richtte het Hollands Wol Collectief op.

  • Artikel op voor de wereld van morgen - 1 oktober 2021

    Hollands Wol Collectief geeft Nederlandse wol weer waarde.

    Het Hollands Wol Collectief redt Nederlandse wol van de stort en laat er toffe producten van maken

  • Artikel in Provinciale Zeeuwse Courant - 3 september 2021

    Schapenwol is geen lor meer waard: ‘Het scheren kost me meer dan het opbrengt’

    WAARDE - De tijd van wollen kriebeltruien is allang vervlogen. Tegenwoordig kiezen we liever een truitje van synthetische stoffen of - als we dan toch voor wol kiezen - eentje van wol van het zachte Merinoschaap uit Australië. Nederlandse wol is uit, weinig tot niets meer waard en belandt in het ergste geval bij de vuilnis.

  • Interview op npo radio 5 - 8 september 2021

    Hollands Wol Collectief steekt stokje voor wol dat wordt vernietigd

    Heb jij nog een schapenwollentrui in je kast hangen? Of van die warme sokken van Texelse schapen? In Nederland wordt meer dan een miljoen kilo schapenwol per jaar vernietigd, terwijl er van alles mee gedaan kan worden. Daar kwamen Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief achter. Tom belt met Mirthe.

  • Artikel in de Gelderlander, Eindhovens en Brabants dagblad - 7 september 2021

    Enkeltje verbrandingsoven dreigt voor Nederlandse wol; er is geen droog brood mee te verdienen

    EINDHOVEN - Met Nederlandse wol is geen droog brood meer te verdienen. Schapenhouders hebben hun schuren vol wol liggen en raken het aan de straatstenen niet kwijt. Een enkeltje verbrandingsoven dreigt.

  • Interview op npo radio 1 - 4 september 2021

    Hollandse wol moet uit de verbrandingsoven

    Denk je dat we alles wel gehad hebben in de veehouderij, de melk klotst nog net niet tegen de rand van het depot, gloort er weer een nieuw probleem aan de horizon. Meer dan een miljoen kilo schapenwol per jaar belandt niet aan onze voeten of rondom onze nek, maar gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in. En dat is zonde, vinden Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief.

  • Artikel op hetkanwel.nl - 3 september 2021

    Het Hollands Wol Collectief redt Nederlandse wol uit de verbrandingsoven

    Schapen worden in Nederland gehouden voor hun melk, hun vlees of ze worden als grazers ingezet. De wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen is gek genoeg een bijproduct of zelfs restafval. Voor de coronapandemie werd het voor een habbekrats naar China verscheept waar het verwerkt werd. Maar nu zijn de transportkosten zo hoog dat vernietiging van de wol een goedkopere optie is geworden. En dat terwijl je het materiaal niet alleen voor kleding of tapijten kan gebruiken, maar bijvoorbeeld ook voor het isoleren van je huis.

  • Artikel op rtl nieuws - 2 september 2021

    Jaarlijks gaat 1,5 miljoen kilo wol de prullenbak in: ‘Zo zonde!’

    Truien, sjaals, isolatiewanden, groene daken en ga zo maar door. Van de 1,5 miljoen kilo wol die Nederlandse schapen jaarlijks produceren zou je dat allemaal kunnen maken. Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief.

  • Reportage Schapenwol in Trouw - 31 augustus 2021

    Meer dan een miljoen kilo wol gaat jaarlijks de verbrandingsoven in. Doodzonde, vindt het Hollands Wol Collectief.

  • Artikel in Het Schaap nr. 8 - augustus 2021

    Goede mix tussen idealisme en realisme.

    Ze staan aan de vooravond van iets groters. Het Hollands Wol Collectief wil Nederlandse wol weer tot waarde brengen. Oprichters Janne de Joop en Mirthe Snoek zijn enthousiast: “Wol heeft zulke bijzondere kwaliteiten. In het kader van circulaire economie is het zonde dat wol veelal als afvalproduct wordt beschouwd.”

  • Artikel op Nieuwe Oogst - 31 augustus 2021

    Hollands Wol Collectief wil minimaal 1 euro per kilo voor schapenhouder

    Rotterdamse productontwerpers willen de wolverwerkingsindustrie in Nederland nieuw leven inblazen. Ze zetten het Hollands Wol Collectief op en pleiten voor een eerlijke prijs voor schapenhouders: minimaal 1 euro per kilo wol. Ook LTO is betrokken bij het project.

  • Artikel op Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen Zuid-Holland

    Oplossing wolstapel: samenwerken in collectief

    Wol is een restproduct en verdwijnt net als bermmaaisel veelal op de stort of in verbrandingsoven. Het Hollands Wol Collectief verbindt producenten en makers om de beschikbare 2 miljoen kilo wol van 890.000 schapen per jaar wel te benutten.

  • Interview in podcast Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond - 17 juli 2021

    Chris Natuurlijk neemt je zaterdag 17 juli vanaf 08:00 uur mee in de wereld van Hollandse schapenwol, hippe, kant-en-klare plantaardige maaltijden, bomen in het museum en de schoonheid van de stedelijke omgeving in onze eigen achtertuin.

    Wol van Nederlandse schapen is nu zo weinig waard dat het vaak ongebruikt in de verbrandingsoven terechtkomt. Dat moet en dat kan anders, vinden Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het pas opgerichte Hollands Wol Collectief. Tussen de schapen op de Belevenisboerderij van Martin Oosthoek in de Rotterdamse polder Schieveen, spreekt Chris Natuurlijk over de plannen van het collectief om de wol als grondstof te ontwikkelen voor producten als isolatiemateriaal of substraat voor groene daken.

  • Filmpje van the Happy Activist - 13 juli 2021

    Holland wolland

    Wist jij dat Nederland elk jaar 1,5 miljoen kilo schapenwol produceert waarvan 95% vernietigd wordt, omdat we het nergens kwijt kunnen? Wij ook niet. Gelukkig is er nu het Hollands Wol Collectief, een groep ondernemers die de handen inéén slaan om samen deze wol op te kunnen kopen. Ze bieden een eerlijke prijs aan schapenhouders en verkopen de wol aan Nederlandse ondernemers die er iets moois van willen maken, van kleding en duurzaam isolatiemateriaal tot biobased groendaken en zelfs biologische bodemverbeteraars. Zo hebben ze in één jaar al 500 kilo schapenwol van de verbrandingsoven gered en helpen zo de duurzame wolindustrie in Nederland langzaam weer gezond te worden.

  • Artikel op Agraaf.nl - 6 juli 2021

    Nieuw collectief wil wol verwerken tot duurzaam isolatiemateriaal

    Vakgroepvoorzitster Saskia Cahuzak van LTO Schapenhouderij, die als adviseur betrokken was bij de totstandkoming van het Wolcollectief, juicht het initiatief van harte toe. „Ik vind het raar dat we in Nederland aan de ene kant de mond vol hebben van duurzaamheid, maar tegelijkertijd wol beschouwen als afvalstof. Wol als isolatiemateriaal is ongeveer even duur als glaswol, terwijl glaswol veel slechter is voor het milieu.”

  • Artikel in het reformatorisch en nederlands dagblad - 2 juli 2021

    Ondernemers starten initiatief tegen verspilling schapenwol

    Nederlandse schapenwol moet voortaan niet de prullenbak in, maar worden gebruikt voor woningisolatie, luchtzuivering en groene daken. Dat vindt een groep ondernemers die sinds vrijdag vertegenwoordigd is in het Hollands Wol Collectief.

  • Artikel op omroep Hoeksche Waard - 2 juli 2021

    Janne de Hoop (Hollands Wol Collectief): “Een collectieve aanpak is nodig om te zorgen dat de economie van schaap tot consument voor alle spelers in de productieketen voordeel oplevert én dat de schapen goed verzorgt worden. Iedere pluk wol heeft weer unieke eigenschappen en door met verschillende ondernemers samen te werken, kunnen we maximale hoeveelheid wol verwerken tot diverse producten en zo zorgen voor verwerking van de bestaande afvalberg in de komende twee jaar.”