Wil jij ook dat je wol weer lokaal gebruikt wordt?
Aanmelden
Ben je schapenhouder of schapenscheerder en wil je dat jouw wol weer in mooie Nederlandse producten terecht komt? Meld je dan aan als leverancier door ons digitale aanmeldformulier in te vullen. Wanneer we wol inkopen, nemen we als eerste contact op met de mensen die zich hebben aangemeld.
Meten
Van een klein percentage van de Nederlandse schapen is de wol zacht genoeg om kleding van te maken! Wil jij weten of je schapen zachte wol hebben? Vraag een test aan bij Art of Fibre.
Inzamelen
We zoeken regionale inzamelpunten. Jij verzamelt dan wol in je regio en wij nemen de wol in grote hoeveelheden (min. 5000 kg) een keer per jaar in. We helpen je met organiseren, wegen en categoriseren en vertellen waar we de wol voor gaan gebruiken. Voor het inzamelen, de opslag, het ontvangen van het transport en het werk dat er bij komt kijken, word je uiteraard vergoed.
Veel gestelde vragen
Hieronder geven we antwoord op een aantal van de gestelde vragen:
-
Waarschijnlijk wel! We kopen in bij schapenhouders en -scheerders die zich hebben aangemeld. Op dit moment werken we al in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. We breiden onze regio stap voor stap uit, totdat we uiteindelijk de capaciteit hebben om wol uit heel Nederland in te kopen.
-
De eisen waaraan de wol moet voldoen verschillen per toepassing. Witte en bonte wol moeten in elk geval worden gescheiden. Houdt ook verviltte vachten en de buik- en potenwol apart. Vervuiling in de wol moet minimaal zijn: zorg bij het scheren altijd voor een schone werkplek, vrij van stro. Sla de wol vervolgens op in wolzakken op pallets en bewaar ze droog.
-
Vul het aanmeldformulier in, zodat we kunnen kijken of we een afnemer kunnen vinden voor jouw wol. Zodra we wol gaan inkopen in jouw regio nemen we als eerst contact op met leveranciers die zich bij ons hebben aangemeld.
-
We betalen een hogere prijs dan de gangbare marktprijs voor wol en maken afspraken over een eerlijke wolprijs voor de toekomst.
-
Wij willen pas wol inkopen wanneer we ook zeker weten dat we hier een afnemer voor hebben. Daarnaast hebben we tijd nodig om onze wolketen goed te organiseren. Dat laatste doen we onder andere in extern gefinancierde projecten, samen met schapenhouders.
-
Wij laten de ruwe wol wassen en maken er verschillende soorten vilt en vulling van. Daar maken onze afnemers in onder andere de interieur- en uitvaartbranche weer mooie eindproducten van.
-
Aangezien we in de opbouwfase zitten en druk bezig zijn met het opzetten van de nieuwe wolketen lukt het ons helaas niet om op iedereen persoonlijk te reageren. Mogelijk komen we op een later moment bij je terug. Wil je op de hoogte blijven van waar we allemaal mee bezig zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Daarnaast zijn we regelmatig aanwezig op evenementen waar je ons kan vinden. Kijk in onze agenda voor de actuele planning.