Hier vind je informatie over hoe het Hollands Wol Collectief schapenwol inkoopt.

Op dit moment kopen we geen wol in.

Laatst bijgewerkt: november 2023

Binnenkort meer informatie over de richtlijnen en werkwijze voor komend scheerseizoen.

Onder inkoop verstaan wij het afnemen van wol van schapenhouders, of andere leveranciers zoals schapenscheerders, tegen een eerlijke prijs en zo direct en lokaal mogelijk. Wij willen pas wol inkopen wanneer we ook zeker weten dat we hier een afzetmarkt voor kunnen vinden. Dit kan betekenen dat de wol aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Meld je aan als leverancier zodat we kunnen kijken of we er een afnemer voor kunnen vinden. Om in te kopen nemen we als eerste contact op met de mensen die het formulier hebben ingevuld.

  • Ja, dit voorjaar willen we 30.000 kg wol inkopen. We kopen in bij schapenhouders en scheerders in en om regio Zuid-Holland die zich hebben aangemeld bij het HWC. We gaan de regio stap voor stap een beetje uitbreiden, totdat we uiteindelijk de capaciteit hebben om wol uit heel Nederland in te kopen.

  • Wij willen pas wol inkopen wanneer we ook zeker weten dat we hier een afzetmarkt voor kunnen vinden. Daarnaast hebben we tijd nodig om de wolketen (weer) goed op te zetten in Nederland. Dit doen we door middel van het uitvoeren van o.a. extern gefinancierde projecten. We zijn dan ook druk bezig relaties met afnemers en producenten op te bouwen, materiaal te testen, prototypes te maken etc.

  • Wij zouden het liefst alles van wol willen maken, omdat het zo’n fantastisch natuurlijk materiaal is met veel goede eigenschappen. We hebben dan ook eindeloos veel ideeën, maar we moeten ergens beginnen. We focussen ons daarom op dit moment op de produceren van Designvilt en Woolfill (zogenaamde halffabricaten) met de gewenste eigenschappen voor onze afnemers om hier mooie producten van te maken.

  • Ons uiteindelijke doel is om voor alle Nederlandse wol weer een mooie bestemming te vinden. Per toepassing verschillen de eisen waaraan de wol moet voldoen. Het wassen en sorteren is echter onze grootste uitdaging. Daarom vragen wij in ieder geval om wol die droog opgeslagen is in wolzakken, gesorteerd in de volgende soorten:

    A) witte wol of heide wol, zonder stro, niet vervilt en niet extreem smerig.

    B) bruine/bonte wol, zonder stro, niet vervilt en niet extreem smerig.

    C) Uitsorteringen, vervilte stukken en extreem smerige wol.

  • Vul het formulier in zodat we kunnen kijken of we een afnemer kunnen vinden voor jouw wol. Zodra we wol gaan inkopen in jouw regio nemen we als eerst contact op met leveranciers die zich bij ons hebben aangemeld.

  • Sinds de oprichting van het HWC zijn we overweldigd door de media aandacht en positieve reacties uit het hele land. Aangezien we nog in de opstartfase zitten en druk bezig zijn met het opzetten van de nieuwe wolketen lukt het ons helaas niet om op iedereen persoonlijk te reageren. Mogelijk komen we op een later moment bij je terug. Wil je op de hoogte blijven van waar we allemaal mee bezig zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Hieronder geven we antwoord op een aantal meest gestelde vragen: