Deze projecten bewijzen dat het kan.

Eerlijke Wolprijs

Eén van onze kernwaarden is dat iedereen die waarde toevoegt aan onze wolketen daarvoor op een eerlijke manier beloond moet worden. In samenwerking Wij.land en mede gefinancierd met onze tweede plek in de Wij.land innovatieprijs 2022, onderzoeken we hoe we deze ´true pricing´ strategie op realistische wijze in de praktijk kunnen brengen.

Waardevolle Heidewol

In het najaar van 2022 zijn we gestart met een onderzoek naar de wolkwaliteit en hergebruik van 3.000 kilo wol van verschillende kuddes met zeldzame heideschapenrassen, die ingezet worden voor natuurbegrazing. Het onderzoek wordt middels een bijdrage van €25.000 gefinancierd door het Dinamo Fonds.

Akoestisch belhokje

The Green Village op de TU Delft Campus is één van de eerste plekken waar onze wol akoestisch wordt gebruikt in een van hun belhokjes. Door op deze manier in de praktijk te kunnen testen leren we veel over de toepassing van onze producten (montage, onderhoud, demping, etc).

Wolisolatie

Aan de slag met wolisolatie: Gemeente Den Haag heeft ons geselecteerd om biobased isolatie te ontwikkelen binnen het Startup in Residence Intergov programma. Samen met studio Triemstra gaan we aan de slag.

Onderzoeksproject vezelkwaliteit

Vanaf augustus gaan we aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek naar de vezelkwaliteit van Nederlandse wol met financiering vanuit Provincie Zuid-Holland in het kader van de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT-)subsidie voor haalbaarheidsprojecten. Daardoor kunnen we in de toekomst een nog betere match maken tussen de beschikbare wol en de juiste toepassing.

De wollen werkplek.

Binnen de Startup in Residence (SiR) Intergov-challenge ‘Circulaire Materiaalstromen’ van de Provincie Zuid-Holland hebben we een serie wollen voorbeeldproducten ontwikkeld. Binnen het SiR-traject konden we de hele productieketen op een commercieel representatieve schaal doorlopen. Met de geproduceerde halffabricaten kunnen we overtuigend laten zien aan potentiële afnemers dat het mogelijk is Nederlandse wol te verwerken, en voor welke prijs het kan.

De nieuwe weg van wol.

Wol is een prachtig, ondergewaardeerd biobased materiaal dat de praktijk van de circulaire economie kan demonstreren. Hollands Wol Collectief, Walden studio en Provincie Zuid-Holland gingen in samenwerking op zoek naar validatie en allocatie van een nieuwe, lokale wol-keten in Zuid-Holland. In de vorm van een tentoonstellingsobject en visueel essay werd de nieuwe wolketen ruimtelijk geschetst. Het project werd gefinancierd door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De zachte stad.

In opdracht van de gemeente Rotterdam deed ontwerper Christien Meindertsma onderzoek naar de kwaliteit van de wol van de Rotterdamse schaapskudde van Martin Oosthoek en maakte stalen van mogelijke toepassingen. In 2022 worden deze stalen in de stad tentoongesteld. Van de restanten van de productie van de stalen heeft het Hollands Wol Collectief samples gemaakt. Zo kreeg alle Rotterdamse wol een mooie bestemming.

De tentoonstelling Zachte Stad was te zien op de Dutch Design Week 2022, en reist binnenkort door Rotterdam

Impact Nederlandse schapenwol.

Zes studenten van Wageningen University gaan tien weken lang aan de slag om de milieu impact van Nederlandse schapenwol te evalueren. Ze kijken naar een groot stuk van de keten: van schaap tot vilt. Ons vermoeden: de impact van een materiaal dat nu als afval wordt gezien kan nooit heel hoog zijn. In maart presenteren de studenten hun bevindingen.

 

Wol hackathon.

Het Hollands Wol Collectief is ontstaan uit een hackathon geïnitieerd door provincie Zuid-Holland i.s.m. BlueCity, waarbij diverse ondernemers op zoek zijn gegaan naar mogelijkheid om van wol biobased bouwmaterialen te maken. Uit deze hackathon bleek dat er nog veel kennis over wolverwerking aanwezig is in Nederland, maar dat het individuele ondernemers ontbreekt aan collectieve inkoopkracht. Het Hollands Wol Collectief is daarom eind november opgericht om te werken aan de opbouw van lokale verwerkingsketens van Nederlandse Wol.