De Wollen Werkplek

Interieurproducten van de eerste 10.000 kg Zuid-Hollandse wol

Om de knelpunten en kansen van een circulaire wolketen in kaart te brengen, zijn we direct concreet aan de slag gegaan met een toepassing die ons het gehele verwerkingsproces liet doorlopen en laat zien wat de toegevoegde waarde is van de inzet van lokale schapenwol. Binnen de Startup in Residence (SiR) Intergov-challenge ‘Circulaire Materiaalstromen’ van de Provincie Zuid-Holland hebben we een serie wollen voorbeeldproducten ontwikkeld, in samenwerking met i-did. Ook hebben we één van deze producten op natuurlijke wijze gekleurd met zeewierverf van Zeefier.

Onze high-end akoestische interieurproducten hebben een hoge zichtbaarheid en dragen de unieke eigenschappen van wol het beste uit: isolerend, vochtregulerend, brandvertragend, luchtzuiverend, hernieuwbaar, duurzaam en biologisch afbreekbaar. Binnen het SiR-traject konden we de hele productieketen op een commercieel representatieve schaal doorlopen. Met de geproduceerde halffabricaten kunnen we overtuigend laten zien aan potentiële afnemers dat het mogelijk is Nederlandse wol te verwerken, en voor welke prijs het kan. Inmiddels zijn de eerste duurzame samenwerkingen een feit, en is ons designvilt en woolfill van 100% Zuid-Hollandse wol in de verkoop.

De Wollen Werkplek, bestaande uit met wol gerefurbished en geproduceerd meubilair, zoals te zien en in gebruik in het Provinciehuis in Den Haag.

Akoestische schermen

Doordat de dikke wolvezels lucht bevatten en er ook nog eens ruimte tussen de vezels zit kunnen de matten ingezet worden voor geluidsdemping. Afhankelijk van de dikte en vastheid van het vilt is de demping sterker of minder sterk. Daarmee kun je het toepassen in akoestische wand-, vloer-, en plafondpanelen, zoals je ziet bij de akoestische schermen.

Binnen de wollen werkplek hebben we één van de bestaande akoestische schermen gerefurbished met ons witte designvilt als bekleding.

Het is ook mogelijk onze wol te gebruiken als akoestische vulling, dit hebben we in een tweede scherm zichtbaar gemaakt.


Desk divider

De desk divider is gemaakt in samenwerking met i-did en Zeefier. Het ontwerp van i-did, de wol van Nederlandse bodem en de unieke kleur door Zeefier, met zeewier van de Nederlandse stranden.

Er zijn twee verschillende zeewiertinten gebruikt in drie desk dividers.

De desk divider is flexibel in te zetten en daardoor ideaal om je even af te sluiten.

(Kantoor)accessoires

Het vilt is in het juiste formaat te knippen, snijden of laseren en (evt. machinaal) te verwerken tot verschillende producten. Denk hierbij aan: tassen, laptophoezen, opbergers of bijvoorbeeld badgehouders.

In het kader van de wollen werkplek hebben we conform de ontwerpen van
i-did een opberger, laptophoes en badgehouder laten produceren. Er zijn legio mogelijkheden voor dit type producten,

Meubels

Wolvezels zijn sterk en zoals andere natuurlijke vezels goed ademend. Het veerkrachtige vilt kan goed gebruikt worden als vulling voor meubilair of zachte afwerking van bijvoorbeeld bureauschermen. De grijze kleur van de stoelbekleding is de natuurlijke kleur van de kudde.

Naast het refurbishen van de scherm- en vintage stoelbekleding hebben we binnen dit project poefjes met verschillende kleuren en diktes designvilt laten bekleden.

Projectverloop

Next steps

Naast de duurzame samenwerkingen met i-did en Zeefier die binnen dit traject zijn opgezet, is het Hollands Wol Collectief met verschillende potentiële afnemers in gesprek die in de toekomst ons designvilt of woolfill willen afnemen om (gezamenlijk) mooie producten mee te maken. Bovendien verkennen we met de Provincie Zuid-Holland de mogelijkheid tot een vervolgopdracht (afname van circulair meubilair). In lijn met onze missie om alle Nederlandse wol weer een waardevolle toepassing te geven, zijn wij echter altijd opzoek naar andere samenwerkingspartners binnen of buiten de interieurbranche. Kijk voor meer informatie op onze verkoop of samenwerkingspagina.

Dit project is gefinancierd door Startup in Residence Intergov in het kader van de challenge ‘Circulaire Materiaalstromen’ en tot stand gekomen in samenwerking met Provincie Zuid-Holland, i-did en Zeefier.